Your Digital Media Has Never Looked So Good

 
chasedean
Topic Author
Posts: 3
Joined: Sat Feb 02, 2019 12:41 pm

Roku stuck on set up language screen and remote won't sync help

Sat Feb 02, 2019 12:44 pm

Remote wouldn't sync so I hard reset the roku by pressing reset button on back. It went to setup language page but when I tried holding sync button in battery department. Nothing happens. Help
 
User avatar
DBDukes
Posts: 1714
Joined: Tue Aug 09, 2011 1:57 pm
Location: Southeast Georgia
Contact:

Re: Roku stuck on set up language screen and remote won't sync help

Sat Feb 02, 2019 1:15 pm

chasedean wrote:
Remote wouldn't sync so I hard reset the roku by pressing reset button on back. It went to setup language page but when I tried holding sync button in battery department. Nothing happens. Help

Start simply. Check your batteries. You said "nothing happens" which could mean you didn't get a light on the remote. So, check the batteries.

Apart from that, it's always helpful to provide which Roku, including the model number, with which you're experiencing the issue. See the Forum Rules for other suggestions on helpful information to provide.

One other thing: you said the remote wouldn't sync. Normally, for devices that use WiFi Direct remotes (IR remotes don't sync), you should not have to sync it beyond the initial setup of the Roku device. So, if you've been having to sync the remote, state that. Otherwise, it might be helpful to explain what caused you to need to sync it (beyond the initial setup) anyway.
DBDukes
http://TelevisionMyWay.com
-------------------------------------------------
Roku Ultra (4660)
Roku Premiere+ (3921)
Roku Stick (model 3600)
 
chasedean
Topic Author
Posts: 3
Joined: Sat Feb 02, 2019 12:41 pm

Re: Roku stuck on set up language screen and remote won't sync help

Sat Feb 02, 2019 2:56 pm

C43865093143 is the only number on device. No idea what type. Just a little rectangle box. Says roku. Roku remote would not work when we plugged it into tv. So I reset the box manually. It went to language screen. Let's get started so after that came up I hit the sync in battery compartment. Light blinks green but it never syncs. Cannot get set started without remote
 
User avatar
DBDukes
Posts: 1714
Joined: Tue Aug 09, 2011 1:57 pm
Location: Southeast Georgia
Contact:

Re: Roku stuck on set up language screen and remote won't sync help

Sat Feb 02, 2019 3:09 pm

chasedean wrote:
C43865093143 is the only number on device.  No idea what type.  Just a little rectangle box.  Says roku.  Roku remote would not work when we plugged it into tv.  So I reset the box manually. It went to language screen. Let's get started so after that came up I hit the sync in battery compartment.  Light blinks green but it never syncs.  Cannot get set started without remote

Okay, we've ruled out a Stick.

And you're saying the words "Model No." don't appear on the box? Not on the bottom of the box, for instance? Because Roku usually puts the model number on the device itself.

Apart from that, the fact that you're seeing a green light indicates the remote's batteries are working. New batteries might still help.

Since it's not a Stick, an IR remote will work on that box. If you have a universal remote lying around anywhere, or want to spend $5 or so on a cheap universal remote from Family Dollar, Walmart, or some other place (as long as it's compatible with Roku), you could use it to set it up.

I'm curious. How did you get the device? I don't need details, of course, but "found in a drawer", "bought from a store", or some history on the device might help.

If it's a current device, and you're in the U.S. -- you didn't put your location on your profile -- then it's either a Roku Express, Express+, Premiere, Premiere+, or Ultra. If it's an older device, it could be one of any number of models. So, history might help.
DBDukes
http://TelevisionMyWay.com
-------------------------------------------------
Roku Ultra (4660)
Roku Premiere+ (3921)
Roku Stick (model 3600)
 
chasedean
Topic Author
Posts: 3
Joined: Sat Feb 02, 2019 12:41 pm

Re: Roku stuck on set up language screen and remote won't sync help

Sat Feb 02, 2019 3:19 pm

I'm not sure. We can try a universal remote later. But just done see why it won't pair
 
User avatar
DBDukes
Posts: 1714
Joined: Tue Aug 09, 2011 1:57 pm
Location: Southeast Georgia
Contact:

Re: Roku stuck on set up language screen and remote won't sync help

Sat Feb 02, 2019 3:30 pm

chasedean wrote:
I'm not sure.  We can try a universal remote later. But just done see why it won't pair

Could be there's a problem with the wireless on the Roku. Could be a problem with the remote. That's what troubleshooting is hoping to determine.

As for your "I'm not sure" I can't tell what that's referring to. As my first question is a simple yes or no which you should be able to answer by looking, as you did to get the serial number, I'm assuming it's not that. As for the history, I'm unsure how you can be unsure about your history with the box. So, I'm not getting a good feeling about your answers.

I'm willing to help. I'm not willing to pull teeth. If you won't answer questions, fine. Someone else will come along that will put up with that.
DBDukes
http://TelevisionMyWay.com
-------------------------------------------------
Roku Ultra (4660)
Roku Premiere+ (3921)
Roku Stick (model 3600)
 
User avatar
RokuTannerD
Posts: 279
Joined: Tue Mar 20, 2018 2:37 pm

Re: Roku stuck on set up language screen and remote won't sync help

Mon Feb 11, 2019 10:41 am

@chasedean Thanks for the note. If you are still running into issues with your remote, try looking here for help with models that use an IR remote: 

https://support.roku.com/article/360004 ... ed-remote-

Typically, replacing the batteries and/or restarting the device should help clear up these types of issues. You'll also want to make sure your remote has a clear line of sight to your Roku device, if it uses an IR remote. (As a side note, if you are trying to use a different Roku remote that wasn't originally sold with your device, it may not be compatible depending on the models of device and remote.) 

Please feel free to PM me directly if you need more help from there! 


Thanks,
Tanner
Tanner D.
Roku Community Manager

Who is online

Users browsing this forum: RokuDanny-R, RokuTannerD, Tivoburkee and 17 guests